Butiken stängd tills vidare. Fyll gärna i ANMÄLAN TILL NYHETSBREV – Vi meddelar där när verksamheten är igång!

Saltvatten i spabad

Saltvatten har länge varit känt för sina naturliga hälsofördelar, och nu har fler och fler människor börjat använda saltvatten i sina spabad. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med att använda saltvatten i spabad samt ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du gör omställningen. Låt oss dyka rakt in i ämnet!

Fördelar med saltvatten i spabad:

 1. Hud- och hårhälsa: Saltvatten är känt för att ha positiva effekter på huden och håret. Saltet kan mjukgöra huden, exfoliera och hjälpa till att ta bort döda hudceller, vilket ger en fräsch och ungdomlig känsla. För håret kan saltvatten bidra till att ge det mer volym och lyster.

 2. Naturlig desinfektion: Saltvatten har naturliga desinficerande egenskaper, vilket innebär att det kan hjälpa till att hålla ditt spabad rent och fritt från bakterier utan att behöva använda lika mycket kemikalier som med vanligt klorerat vatten.

 3. Terapeutiska effekter: Saltvatten har visat sig ha positiva effekter på en rad hälsoproblem, som exempelvis ledvärk, muskelsmärtor och stress. Att bada i saltvatten kan bidra till en avslappnande och helande upplevelse för kropp och själ.

Nackdelar med saltvatten i spabad:

 1. Korrosion: En av de största nackdelarna med att använda saltvatten i spabad är risken för korrosion på metaldelar och komponenter. Salt kan vara mycket frätande, och om det inte hanteras korrekt kan det leda till skador på spabadets pumpar, rörsystem och andra metaldelar.

 2. Ökad underhåll: Även om saltvatten kan minska behovet av kemikalier, kan det innebära mer underhåll på andra områden. Det är viktigt att regelbundet testa saltinnehållet i vattnet och justera efter behov för att säkerställa att saltvattensystemet fungerar effektivt.

 3. Initial kostnad: Att installera ett saltvattensystem i ditt spabad kan innebära en större initial kostnad jämfört med att använda klorerat vatten. Du behöver investera i ett saltvattenssystem och eventuellt uppgradera ditt spabads komponenter för att de ska vara korrosionsbeständiga.

Vad du bör tänka på innan du byter till saltvatten i ditt spabad

Innan du byter till saltvatten i ditt spabad finns det flera saker du bör överväga:

 1. Kompatibilitet: Kontrollera om ditt spabad är kompatibelt med saltvatten. Inte alla spabad är konstruerade för att fungera med saltvatten, så det är viktigt att kontrollera med tillverkaren innan du gör bytet.

 2. Kostnad: Bytet till saltvatten kan vara dyrare än att använda traditionella kemikalier som klor. Du behöver investera i en saltklorinator, vilket kan vara en stor initial investering.

 3. Underhåll: Saltvatten kräver mindre underhåll än traditionella kemikalier, men det kräver fortfarande en viss nivå av underhåll. Det är viktigt att du kontrollerar pH-värdet och alkaliniteten regelbundet, och att du rengör filtren och utrustningen efter behov.

 4. Hälsa: Saltvatten kan vara bättre för hud och ögon än traditionella kemikalier, men det kan fortfarande orsaka irritation och allergiska reaktioner hos vissa personer. Det är viktigt att du konsulterar din läkare om du har några hälsoproblem eller är känslig för kemikalier.

 5. Miljöpåverkan: Saltvatten är mer miljövänligt än traditionella kemikalier, men det kan påverka det lokala ekosystemet om det läcks ut från spabadet. Det är viktigt att du kontrollerar med lokala myndigheter och följer riktlinjerna för att minska din miljöpåverkan.

Sammanfattningsvis, bytet till saltvatten i ditt spabad kan vara en bra idé om du är villig att göra en initial investering och är beredd att övervaka underhållet regelbundet. Innan du gör bytet bör du dock kontrollera kompatibilitet, kostnad, underhållskrav, hälsa och miljöpåverkan…..

Dela detta inlägg

Andra inlägg