Butiken stängd tills vidare. Fyll gärna i ANMÄLAN TILL NYHETSBREV – Vi meddelar där när verksamheten är igång!

Pooltak kontra Lamelltäckning

När man överväger att investera i en poolskyddslösning finns det flera alternativ att välja mellan.Två av de mest populära valen är pooltak och lamelltäckning. Båda erbjuder sina egna fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå dessa för att göra det bästa valet för din pool.I denna artikel kommer vi att jämföra dessa två skyddsalternativ och täcka allt du behöver veta för att fatta ett välgrundat beslut.

Säkerhet

Pooltak: Ett av de primära syftena med ett pooltak är att öka säkerheten runt poolområdet. Ett pooltak täcker hela poolen och förhindrar att små barn och husdjur oavsiktligt faller i vattnet.

Dessa tak är ofta tillverkade av starka material som polykarbonat eller aluminium, vilket ger en stabil och säker barriär.

Lamelltäckning: Lamelltäckningar, även kända som pooltäcken eller poolskydd är också utformade för att förbättra säkerheten. De består av en serie lameller som flyter ovanpå vattenytan och ger en väldigt hög nivå av skydd. 

Lamelltäckningar är lika eller mer robusta som pooltak och kan bära mer vikt vilket innebär att de ger samma nivå av säkerhet.

Lamelltäckning värmer upp till +8 grader med hjälp av solens energi

Energi- och kostnadseffektivitet

Pooltak: Pooltak skapar en isolerande barriär mellan poolen och omgivningen. Detta minskar avdunstningen av vatten och därmed värmeförlusten vilket leder till lägre uppvärmningskostnader.

Problemet med pooltak är just avdunstningen då det bildas mycket kondens som rinner nerför taket, kalla droppar hamnar i huvudet på badande, vatten rinner ner i skenorna som kan börja ärga/rosta och kärva då skenorna kan slå sig och det blir trödt att öppna och stänga.

Lamelltäckning och pooltak är likvärdiga i inköpskostnad resulterar i att lamelltäckningar ger  långsiktiga besparingar på energikostnaderna.

Lamelltäckning: Lamelltäckningar bidrar också till att minska avdunstningen och kan hjälpa till att behålla värmen i poolen. 

Deras energibesparingar är med dagens lameller mycket mer effektiva än pooltak. 

Lamelltäckningar är oftast billigare att installera än pooltak, kräver mindre underhåll eftersom lamellerna rengör sig själva när den rullas in (skräpet hamnar i bräddavloppet). 

Lamelltäckning fungerar som vintertäckning och belastning på ca 100 Kg / kvadratmeter så det tål rejäla snölaster och håller för människas normala tyngd.

Estetik och design

Pooltak: Pooltak finns i en mängd olika stilar och material vilket innebär att de kan anpassas för att passa din pools estetik och design. Eftersom pooltak är fasta strukturer kan de dock vara mer synliga och påverka utseendet på din utomhusmiljö.

Ett pooltak kräver runt 3 meter av din dyrbara yta på altanen/poolområdet vilket inte är attraktivt.

Lamelltäckning: Lamelltäckningar är mer diskreta än pooltak och kan integreras smidigt i din poolområde. De finns i olika färger och material vilket gör det enkelt att hitta en stil som passar din pool. När lamelltäckningen inte används kan den enkelt rullas upp och förvaras på minimal yta vilket gör att din pool ser naturlig och inbjudande ut.

Underhåll

Pooltak: Ett pooltak kräver vanligtvis mindre underhåll än en lamelltäckning, eftersom det skyddar poolen från smuts, löv och annat skräp. Detta minskar behovet av rengöring och minskar belastningen på poolens filtreringssystem. Dock kan pooltak vara mer komplexa att installera och kan kräva professionell hjälp.

Lamelltäckning: Lamelltäckningar kräver mer regelbundet underhåll, eftersom de inte skyddar poolen lika effektivt från smuts och skräp. Detta innebär att du kan behöva rengöra och underhålla poolen oftare, vilket kan öka arbetsbördan och kostnaderna. Lamelltäckningar kan också vara mer känsliga för skador och slitage, vilket kan leda till att de behöver bytas ut oftare än pooltak.

Användarvänlighet

Pooltak: Pooltak kan vara tyngre och svårare att manövrera än lamelltäckningar. Många pooltak har dock automatiska eller halvautomatiska öppnings- och stängningssystem vilket gör dem enkla att använda. Eftersom pooltak är fasta strukturer kan det vara svårare att komma åt poolen för reparationer eller underhåll.

Lamelltäckning: Lamelltäckningar är oftast lättare att hantera än pooltak och kan enkelt rullas upp och ner efter behov. Detta gör det enkelt att komma åt poolen för rengöring och underhåll. Vissa lamelltäckningar har även automatiska eller halvautomatiska system vilket ytterligare ökar användarvänligheten.

Sammanfattning

Både pooltak och lamelltäckningar erbjuder skydd, energibesparingar och säkerhet för din pool. Valet mellan dessa två alternativ kommer i slutändan att bero på dina prioriteringar och budget. Om säkerhet är ditt  främsta mål kan ett pooltak vara det bästa valet. Om estetik, energibesparing och användarvänlighet är viktigare  kan en lamelltäckning som är ett automatiskt poolskydd vara mer lämplig.

Det är viktigt att noggrant överväga fördelarna och nackdelarna med varje alternativ samt att konsultera en poolexpert för råd och rekommendationer. Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att noggrant underhålla och sköta om din poolskyddslösning för att maximera dess livslängd och effektivitet.

Dela detta inlägg

Andra inlägg