Butiken stängd tills vidare. Fyll gärna i ANMÄLAN TILL NYHETSBREV – Vi meddelar där när verksamheten är igång!

Hur mycket drar spabadet på vintern?

“INFORMATION DIREKT FRÅN KUND”

Äntligen installerades mätning och enkel kontroll av spabadet igår, och jag kunde mäta energiförbrukningen under det kallaste dygnet sedan 2016. Tänk på att detta gäller för ett (1) spabad och är en anekdot, men det kan vara intressant ändå. Grafer och sådant finns i artikeln.

Vi skaffade vårt begagnade spabad 2018, i utbyte mot att avinstallera och transportera bort det. Spabad är kapitalvaror som väger runt 280 kg tömt och kräver specialsläp, så det fanns ingen stor andrahandsmarknad när vi köpte det. Med dagens energipriser är andrahandsmarknaden förmodligen ännu sämre.

Mätningarna utfördes med en Shelly 3EM integrerad med Home Assistant, och kontrollen sker med en trefas kontaktor från Siemens eller AEG, tror jag.

Precis som vår varmvattenberedare använder spabadet bara två av tre faser. Styrlogiken och pumpen ligger på en fas, och värmepatronen på en annan. En läsare rapporterade att han använde Shelly 1EM och kunde styra individuella faser, så han kan stänga av enbart värmepatronen men behålla cirkulationen. Smart. Dock är det ett annat märke på badet, så jag vet inte om det hade fungerat på vårt.

Logiken för spabadet är ännu inte konfigurerad i Home Assistant, men planen är att stänga av badet under högpristider om det inte är för kallt, samt ordna logik som bryter strömmen endast när badet är i viloläge, det vill säga endast förbrukar 6 W för styrsystemet, för att inte riskera att förstöra något.

Men nu till mätningen.

Spabadet rymmer 1800 liter vatten, vilket innebär att det krävs 2,09 kWh uppvärmningsenergi per grad temperaturen höjs. Värmepatronen är på drygt 2 kW, så badet höjer temperaturen med en grad per timme. När man byter vatten tar det drygt ett dygn att nå önskad temperatur, 37 grader. Om man vill höja temperaturen till 38 eller 39 grader innan planerat bad tar det en respektive två timmar.

Vi har ett nytt lock till badet sedan två år och svensktillverkat. I övrigt finns bara den medföljande isoleringen.

Statens Provningsanstalt har testat spabad och konstaterat att de drar cirka 300 kWh per månad, vilket jag kontrollerade innan vi skaffade badet.

Detta stämmer ganska bra med vår mätning under ett dygn, där spabadet förbrukade 11,81 kWh. Vi badade dock inte den dagen, vilket skulle ha förbrukat mer energi på grund av cirkulations- och jetpumpen samt större värmeförluster när locket är avlägsnat. Att testa energiåtgången vid bad blir ett senare experiment.

Det bör noteras att detta var den kallaste dagen sedan 2016 enligt min Netatmo väderstation och inte normalt för Västkusten. Temperaturen låg i genomsnitt runt -11 till -12 grader och kan betraktas som en slags värsta fall-scenario.

Spabadet kör ett kort cirkulationsprogram två gånger i timmen för att mäta temperaturen. Om temperaturen har sjunkit en grad sätts värmepatronen igång. Som ni ser ovan blev det fem höjningar med en grad under dygnet, vilket motsvarar 10,45 kWh, vilket stämmer mycket bra med den totala energiförbrukningen på 11,81 kWh. Skillnaden beror på cirkulationspumpens temperaturtester och de två filterprogrammen. Filterprogrammens energiåtgång blir i praktiken värme, vilket gör att det var ett längre intervall mellan uppvärmningen under natten, då cirkulationens cirka 400 W tillfördes via spillvärmen. För övrigt innehåller manualen (ja, ni läser väl alltid manualen?) en varning om att om det är mycket varmt ute kan värmen skena i badet på grund av att filterprogrammen tillför värme.

Anledningen till att exakt energiåtgång varierar är att spänningen i elnätet inte är konstant och effekten är ström multiplicerat med spänningen. Det vill säga P=U*I. Watt är alltså samma som Voltampere. Utrustningen förbrukar en viss ström, men energiåtgången beror på spänningen i elnätet, som faller vid hög förbrukning mikrolokalt och inom transformatorstationens område.

Vad kostar det då?

Statens Provningsanstalt, numera SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, verkar vara korrekt i sin bedömning. 10 kWh per dag i genomsnitt över året blir med 30 dagar per månad faktiskt 300 kWh per månad.

Med traditionella elpriser innan Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade ner fyra reaktorer i Oskarshamn och Ringhals skulle detta kosta cirka 300 SEK i månaden.

Idag kanske vi får leva med 5 SEK per kWh inklusive moms, skatter och elnät varaktigt. I så fall kostar ett spabad 1500 SEK per månad i energikostnad. Till det kommer kostnader för förbrukningsmaterial för filtrering och rening, vattenkostnad, underhåll och reservdelar, samt kapitalkostnaden.

Att besöka ett betalspa kan kosta allt från 400 SEK till 800 SEK, och upp till 1500 SEK för de lyxigare, men då ingår mer än en varm pool och massagepool. Dock tillkommer resekostnaden.

Om två personer badar två gånger i månaden och man värderar tiden som man sparar på att inte behöva åka någonstans, kan det ändå vara motiverat att ha ett eget spabad. Men om man tänker på miljöaspekten och den totala kostnaden, kanske det är mer ekonomiskt och miljövänligt att besöka ett betalspa istället. Det är viktigt att räkna på kostnaderna och fundera över hur mycket användning spabadet faktiskt kommer att få innan man gör ett sådant inköp.

Det är också viktigt att tänka på att energiförbrukningen kommer att variera beroende på hur ofta man badar och hur länge man håller locket öppet. Att bada under sommarmånaderna kommer också att innebära lägre energikostnader eftersom temperaturen utomhus är högre och det blir lättare för spabadet att hålla värmen. Om man vill minska energiförbrukningen kan man också överväga att köpa ett spabad med bättre isolering och en effektivare värmepatron.

Sammanfattningsvis, om man funderar på att skaffa ett spabad är det viktigt att ha en realistisk uppfattning om de verkliga driftskostnaderna och att vara medveten om att dessa kommer att påverkas av faktorer som användning, väderförhållanden och elpriser. Det kan vara en stor investering, både ekonomiskt och miljömässigt, så det är viktigt att noggrant överväga om det är värt det utifrån ens personliga behov och värderingar.

Dela detta inlägg

Andra inlägg